Gode råd om hvordan du kan få mer frukt på trærne dine?

 

Alle trær som har frukt med steiner (Morell, Kirsebær, Kiwi og plommetrær) bør beskjæres mellom desember og februar.

Så har du ikke gjordt det til nå, så vet du hva du har å gjøre.

Eple og pære trær kan også beskjæres fra februar og utover. Det er lettere å klippe de nå når grenene er fri for sevje.

De brenner lettere, avgir mindre røyk og går bedre gjennom løvkvernen når de er tørre.

Grunnen til at Morelltrær bør beskjæres tidligere enn andre frukttrær, er at de er såkalte blødere. Blir disse trærne beskjært etter at sevjen har kommet tilbake til greinene kan du risikere å miste frukten. Beskjærer du for sent, kan du i verste fall risikere at treet dør.

Jo flere grener treet har, jo mer frukt, eller?

Store kraftige frukt trær gir helt sikkert en god avling tenkte jeg før jeg tilegnet meg nok kunnskap om temaet. Det er nok ikke helt riktig. Du har sikkert kjørt forbi fruktbøndene i Hardanger. Trærne er forholdsvis lave med få grener.
Fruktbøndene er selvfølgelig opptatt av å få en god avling. De er derfor nøye med beskjæringen. I de hagene jeg har vært på besøk i har trærne vært store og med kraftige grener, inkludert min egen. Det blir mindre frukt, men for ett syn det er i april ? mai når det blomstrer.

Når et tre blir for kraftig med mange grener og blader, vil hver frukt få for lite næring og lys. Det går ut over kvaliteten på bærene/ frukten, som blir mindre i størrelse og mindre søte.

I Norge har vi, i motsetning til andre europeiske land, problem med trær som vokser for mye og for fort. Grunnen er at vi har mye regn og lys.

Hvordan beskjære trærne?

En liten grensag og med grensaks går jobben unna i en fei
  • Gode redskaper og et rent kutt er viktig for ikke å skade treet. Ikke skråskjær for kuttet må ha så liten overflate som mulig, slik at det kan leges fortere.
  • De sier at du skal kunne kaste en hatt fra treets midtpunkt og mot stammen. Alt den støter på skal fjernes. Det vil si alle grener som vokser innover mot stammen må bort.
  • Alle grener som vokser rett oppover bør også fjernes. De stjeler næringen fra resten av treet og itillegg gir de ikke noe særlig frukt.

 Dette plommetreet har hatt en håndfull plommer de siste årene. Et perfekt eksempel på et plommetre som sårt trengte beskjæring

Selv har jeg mange tynne, lange morelltrær som har kommet faretruende nærmt strøm og fiber ledningene. De var jeg nødt til kutte kraftig ned nå i år. De ble kuttet tvers over i ca 2,5 meters høyde. De må kuttes ca en cm bak en sidegren.

Ett godt eksempel på morelltrær som har vokst for fort og blitt tynne og lange uten mange grener

En gartner sa til meg for noen år siden at du aldri skal skjære bort mer enn 3 store grener på ett år. Grunnen er det bruker så mye av kraften sin til å lege kuttet at det kan gå utover resten.

Slik kan du lure treet, slik at det gir mer frukt

Har du frukt trær som ikke gir frukt? Du vurderer gjerne å sage det ned siden det ikke gir noen avling. Før du gjør det må du prøv disse rådene som jeg har fått fra min kollega som er gartner.

  • Stress treet. Ta et par spadetak rundt roten på treet. Da tror treet at det skal dø og da gir det inn all kraft det har og begynner som regel å gi frukt igjen.
  • Bøyer du grenene tror treet at det er drektig og da begynner det å produsere frukt. Grener som er bøyd nedover gir større avling. På unge trær /grener kan man tvinge til å vokse nedover ved å feste et tau (som ikke gnager seg inn i grenen). Fest en stein i enden. Gamle sokke, nylonstrømper eller vinnett er perfekt å bruke til dette. Ikke så fint å se på, men det er bare for ett år. Grenene vil vokse nedover etter dette.

8 kommentarer

Novembersymra

13.02.2013 kl.18:46

Takk for påminning om vinterbeskjæring av steinfrukt! Bare et tiltak å gå ut å gjøre det i kulda!

hageoghus

16.02.2013 kl.11:35

Novembersymra: Det er helt sant at det er ett tiltak å gå ut i kulden for å jobbe. Det er deilig å være ferdig med slike ting når solen begynner å varme. Da er det hygeligere ting å ta seg til. Ønsker deg en god helg.

4 barns mamma

19.02.2013 kl.00:05

Da skal jeg ut i morgen den dag å beskjære plommetrea, vet du noe om flytting av tre? Skal flytte det pga. bygging og lurer på om det er noe jeg bør tenke på da?

vanja

21.02.2013 kl.15:13

Første gangen jeg har vært inne på bloggen din. Utrolig mye flott du har. Samme interesser for hus og hage ser jeg. Kjekt å se hvordan andre også får det til.:)

hageoghus

25.02.2013 kl.19:16

vanja: Takk skal du ha Vanja. Jeg er glad for at du tok en titt innom her. Jeg skriver mye om tips og råd for hus og hage. Jeg er Petter smart sin datter og har hodet fullt av smarte løsninger. Nå skal jeg inn å lese på bloggen din.

Ole Martin

20.05.2013 kl.15:54

Hei takk for gode råd, har hør at noen smører inn trestammen med et stoff som tiltrekker seg bier som befrukter tre også . har du hørt om det og hva stoff er dette ? er det evnet noe som går an å få kjøpt?

mvh

Ole M

hageoghus

30.05.2013 kl.08:41

Ole Martin: Nei, det har jeg ikke hørt om. Det enkleste er å plante gule blomster som lukter under frukt trærne.det er helt sikkert billigere og mye finere. God sommer til deg.

Øyvind Vik

05.04.2015 kl.16:38

Hei, har et Reneclo ålommetre, har vel hatt det ca 7år, men det kommer aldrig blomst på det, var et år det kom en 10 stk, men ble vel kanskje et par plommer av det, mener jeg har gjort det meste etter boka, beskjærer sent på høsten, gjøtsler på våren og høsten, hva tror du det kan skyldes?

Skriv en ny kommentar

hageoghus

hageoghus

47, Bergen

Jeg er det man kan kalle en virkelig hage elsker. Jeg skriver om hage i Bergensavisen, er fylkesleder for Hageselskapet Hordaland, og sekretær i mitt lokal lag Fana. Jeg jobber også litt som gartner og hageplanlegger. Jeg lager hageplaner i både 2D og 3D til kundene. Ellers blogger jeg under navnet HagebloggereN.no og Hageoghus.origo.no

Kategorier

Arkiv

hits